Prečo kupovať chlieb z GROSu?

Dátum pridania: 09.02.2021

Prečo kupovať náš chlieb?
V súčasnosti väčšina pekární vyrába chlieb a ostatné pekárenské výrobky na priamo - bez kvasu s pridávaním chemických látok /tzv. aditív/. Tieto aditíva obsahujú množstvo neprirodzených chemických látok, ktoré spôsobujú vo väčších množstvách choroby.

Naša pekáreň sa v roku 2008 rozhodla  vrátiť  k  storočiami osvedčenej prirodzenej metóde výroby chleba a pečiva na kvas, ktorá vyžaduje veľké odborné znalosti.

Vyrábame  kompletný sortiment chleba na kvas  podľa takmer 100-ročnej receptúry a používame vysoký obsah raže, hlavne pri pšenično-ražnom chlebe, a to až 40 - 50%. Pri pšeničnom chlebe je to až 10%.

Čo obsahuje raž ?
1. obsahuje vysoký pomer vlákniny a minerálnych látok.
2. je významným nositeľom vitamínov B , zdravo pôsobí na trávenie a čistenie hrubého čreva, a tým chráni organizmus pred rakovinou hrubého čreva alebo rakovinou žalúdka a tráviacej sústavy!

Pri výrobe ražných kvasov prirodzeným spôsobom vznikajú vitamíny skupiny B  a  vytvára sa prirodzeným spôsobom droždie, preto náš chlieb obsahuje o 50% menej priemyselného droždia.
Výroba chleba na ražný kvas dodáva chlebu nezameniteľnú arómu a chuť. V neposlednom rade tento chlieb je naozaj sýty.

Chlieb z ražnej múky je tmavší práve pre vyšší obsah vitamínov, minerálnych látok a nestráviteľných vláknin, ktoré blahodarne pôsobia na peristaltiku /pohyb čriev/.
Náš chlieb nefarbíme potravinárskym farbivom a nepoužívame rôzne chemické látky
/kypridlá/

Na Slovensku  sa takýmto spôsobom výroby chleba zaoberajú podľa posledných poznatkov asi len  v 3-5 pekárňach.
Zvláštnosťou tejto našej výroby je, že začíname z bezdrožďového kvasenia , ktoré sa vyvádza z drobenky. Túto si starší pamätajú z  detských čias, kedy naše staré mamy vytvárali tzv. guľu / drobenku*/,  ktorú konzervovali ražnou múkou v chladnom prostredí.  Raz za týždeň z nej vyviedli ražný kvas. Presne tak to robíme aj my, avšak vo veľkom množstve.

Tento kvasný proces vytvára chuťové vlastnosti a arómu typickú pre ražno-pšeničný chlieb.
V malej pekárni pri priamom vedení trvá výroba chleba 2 hod. aj s vypečením.

V našej pekárni výroba chleba od prvého kvasu až po vypečenie trvá 14-15 hodín.

Výrobou  chleba na kvas vzniká aj :
a) kyselina octová a mliečna - bránia tvorbe nežiaducich kvasiniek a plesní.
b) oxid uhličitý - skypruje cesto, dodáva mu pórovitosť.
Aj preto nepridávame umelé látky do chleba, pretože nám ich kvas vyrobí prirodzeným, biologickým  spôsobom

Pečivo : vyrábame na pšeničný kvas s obsahom rastlinného tuku, preto je naše pečivo chrumkavé.
Jemné pečivo z kysnutého cesta:  vyrábame na pšeničný kvas s obsahom rastlinných tukov a s prídavkom sušeného mlieka, preto majú naše výrobky vyššiu výživovú hodnotu.